Kochani, od kilkunastu dni, mam okazję testować nowy blender Bosch MSM 66150. Sezon letni wyjątkowo sprzyja wykorzystywaniu sprzętu - na straganach, targach i w sklepach mnóstwo truskawek, pomalutku pojawiają się owoce leśne. Wystarczy tylko dokupić jogurt naturalny lub mleko, wszystko razem zmiksować i orzeźwiający koktajl gotowy. Podobnie ma się sprawa z mrożonymi owocami leśnymi - idealna propozycja na tropikalne upały, które za i przed nami :)
Na pierwszy rzut testów poszedł rozdrabniacz uniwersalny, który można wykorzystywać do rozdrabniania mięsa, twardego sera, cebuli, ziół, czosnku, warzyw, owoców, orzechów, migdałów, czekolady. My wykorzystywaliśmy go głównie do rozdrabniania owoców, ziół i czekolady, które następnie mieszaliśmy z mlekiem i zamrażaliśmy w postaci pysznych lodów :)
Noże rozdrabniacza są naprawdę ostre, co jest niewątpliwym plusem, ale warto zwrócić także uwagę na ewentualną możliwość skaleczenia podczas zakładania/zdejmowania i mycia nożyków. Pojemnik posiada specjalne antypoślizgowe 'przyssawki', dzięki czemu możemy skupić się tylko na samym włączaniu przycisku, bez obawy, że coś nam się przesunie, przewróci lub spadnie.
Pokrywka rozdrabniacza, podobnie jak w przypadku pozostałych elementów wyposażenia blendera, działa na zasadzie zatrzasku - nic nie trzeba wkręcać/przekręcać - wystarczy tylko klik i wszystko ładnie współgra.
Pokrywka rozdrabniacza, podobnie jak w przypadku pozostałych elementów wyposażenia blendera, działa na zasadzie zatrzasku - nic nie trzeba wkręcać/przekręcać - wystarczy tylko klik i wszystko ładnie współgra.
W przypadku drugiego połączenia, które dostępne jest w zestawie tj. metalowa końcówka miksująca i korpusu urządzenia - naszym najczęstszym 'polem do testowania' były koktajle oraz desery.
Tak, jak wspominałam na początku - lato to idealna pora na takie kombinacje kulinarne, a blender to niezastąpione urządzenie przy tego typu daniach. W naszym przypadku najczęstszym połączeniem były truskawki lub banany z jogurtem naturalnym. Niezastąpiona przekąska na upały lub posiłek potreningowy, kiedy to organizm potrzebuje szybkiej dawki węglowodanów {wybaczcie, zboczenie 'zawodowe' :)}. Tak się składa, że w domu mam stary blender, także mam porównanie w stosunku do testowanego sprzętu - to, co od razu rzuca mi się w oczy, to tworzywo końcówki blendera. W poprzednim był to plastik, w przypadku blendera Bosch jest to metal. Uważam, że to drugie tworzywo, czyli metal, jest o wiele lepszym rozwiązaniem: zarówno pod względem estetycznym, jak i higienicznym. Metal nie zabarwia się od miksowanych produktów oraz nie 'zbiera zapachów', co niestety ma miejsce w przypadku końcówki plastikowej.
Na koniec mój mistrz - czyli końcówka do ubijania. Brakowało mi jej przy wcześniej wspomnianym, starym blenderze. Końcówki używaliśmy praktycznie do wszystkiego - do tworzenia naleśników, ciast, bezów. Dużym plusem, który wychodzi na pierwszy plan jest ruchomość końcówki - idealnie 'współgra' z ruchem dłoni, dzięki czemu dany produkt można ubić naprawdę na sztywną masę. Sam korpus blendera także jest poręczny, przyciski umieszczone są w takich odległościach, że bez problemu można zmieniać palec podczas pracy urządzenia. Dodatkowo na obudowie umieszczona została 'przypominajka', z opisem która końcówka do czego służy {to dla takich kulinarnych laików jak ja :D}. Mnie wyjątkowo przypasował kolor całego blendera - uwielbiam białe urządzenia kulinarne.
Właśnie tej końcówki z powyższego foto tak brakowało mi podczas tworzenia Wielkanocnych ciast :D Na szczęście teraz już nie muszę o tym myśleć i mogę szaleć w kuchni. A oto, co ostatnio udało nam się wyczarować:
"Tufafka pod chmurką" {czyli truskawka pod chmurką}. Skąd taka nazwa? Czekoladka właśnie tak nazywa truskawki, a że pokryte są one smacznymi bezami i kremem, które przypominają chmurkę... to tak postanowiliśmy nazwać nasz deser.
Poniżej prezentuję przepis - dla wszystkich zainteresowanych, będących na dietce - śmiało możecie sobie pozwolić na ten deser, gdyż jest on robiony w zgodzie z zasadami diety South Beach, którą ja uwielbiam :) Propozycja deseru jest idealna dla dzieciaczków - Czekoladka szczególnie upodobał sobie krem, który po stężeniu smakuje jak ptasie mleczko <3
Składniki:
3
białka jaj, 250g serka homogenizowanego, 200ml jogurtu naturalnego, 2
łyżeczki żelatyny, 1,5 szklanki truskawek, 100ml gorącej wody, stewia
{zastępnik cukru}. Z tych składników wychodzą dwie spore porcje.
Wykonanie:
Beza:
3 białka jaj ubić blenderem na sztywno, dodać 1 łyżeczkę stewii {lub 3
łyżeczki cukru} i wymieszać blenderem. Gotową masę rozłożyć na blaszce
wyłożonej papierem i piec w piekarniku w temperaturze 145C, przez około
45minut.
Krem:
250g serka homogenizowanego i 200ml jogurtu naturalnego wymieszać
blenderem, następnie dodać stewii {ok. 2 łyżeczki}. Żelatynę rozpuścić w
100 ml gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzoną żelatynę
wlać do kremu i pozostawić w lodówce na ok. 30 minut.
Owoce umyć, pokroić w ćwiartki.
W szklance lub pucharku układamy warstwami owoce, krem, bezy aż do wyczerpania składników. TADAM i gotowe :)
No i kochani tak pomalutku, drobnymi kroczkami dotarliśmy do najważniejszego, czyli KONKURSU :) Chyba domyślacie się, co będzie nagrodą? Czyż nie? Okey, dla formalności - do wygrania będzie zestaw Bosch, który możecie obejrzeć poniżej:
Co należy zrobić? Sprawa jest banalnie prosta. Proszę o przesłanie na mój adres mailowy: mtotowangu@wp.pl, swojego AUTORSKIEGO przepisu {wraz ze zdjęciem} na deser, danie, przekąskę lub koktajl, który można wykonać przy pomocy blendera. Dodatkowo sam przepis proszę umieścić pod tym wpisem :) Osoby anonimowe proszę o pozostawienie swojego maila.
Konkurs trwa od dnia dzisiejszego tj. 24 czerwca 2013 roku, do 1 lipca do godziny 23:59:59. Prace proszę o przesyłanie w formie podobnej jak mój przepis tj. składniki, sposób wykonania krok po kroku + ilość porcji + zdjęcie. Do trzech dni po zakończeniu konkursu ogłoszę zwycięzcę, który otrzyma blender :) Fundatorem nagród jest marka Bosch.
stokrotka16_1991@go2.pl
OdpowiedzUsuńPYSZNE GOFRY:
Przepis
Przygotowanie gofrów nie jest trudne, na początek należy wszystkie składnik (oprócz białek) połączyć ze sobą w dużej misce i ze sobą zmiksować. Do stworzonej w ten sposób masy należy dodać ubite białka i zmieszać. Ciasto przenosimy za pomocą chochli do dobrze rozgrzanej gofrownicy i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu gofrów studzimy je na kratce. Gofry tak wykonane są bardzo wtedy bardzo delikatne i puszyste.
Składniki
•2 szklanki mąki
•2 szklanki mleka
•2 jajka
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•szczypta soli
•4 łyżki oleju
•dodatki: szklanka śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, owoce (truskawki, banany, wiśnie, itd)
Przygotujmy teraz dodatki do naszych gofrów. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Na ostudzone gofry kładziemy pokrojone owoce, na nie śmietanę a całość opcjonalnie możemy też polać polewą czekoladową. W sezonie letnim, można wykorzystać różnego rodzaju owoce, jakie daje nam ogród. Świetnym pomysłem na deser dla całej rodziny będą gofry z truskawkami, malinami, brzoskwiniami i wiśniami.
Witam:) Przepis wysłałam tylko mam wątpliwości czy zdjęcia sie dobrze wczytały. :/
OdpowiedzUsuńsą fotki :) wszystko ładnie widać - smakowicie :D
UsuńLODOWE WARIACJE EMI POD TRUSKAWKOWĄ PIERZYNKĄ
OdpowiedzUsuńSkładniki:
TRUSKAWKI (ja użyłam ok. 20 truskawek na jeden pucharek)
ORZECHY WŁOSKIE (użyłam je do dekoracji)
ŻURAWINA SUSZONA(użyłam do dekoracji)
LODY WANILIOWE
KAWAŁKI CZEKOLADY DO DEKORACJI
WYKONANIE
Sporządziłam wszystkie potrzebne produkty, które były mi potrzebne do wykonania deseru czyli:
SKŁADNIKI
KUBEK DO BLENDOWANIA+ BLENDER
PUCHAREK
Po czym przeszłam do wykonania deseru.
W pierwszej kolejności obrałam truskawki i dokładnie umyłam.
Następnie włożyłam do kubka truskawki.
Po włożeniu truskawek do kubka rozpoczełam blendowanie na pomocą Blendera do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Kolejnym moim krokiem było nałożenie od dołu na przemiennie składników jakimi są:
- zblendowane truskawki
- 2 łyżki lodów waniliowych
- ponownie dodawać składniki postępując analogiczne do wyczerpania zapasów
Na koniec dekorujemy kawałkami orzechów włoskich, kawałkami suszonej żurawiny oraz kawałkami czekolady.
TAK WYGLĄDA SKOŃCZONY DESER
DESER WSPANIALE SMAKUJĘ PRZY UPALNYCH DNIACH.
...POZDRAWIAM EMI...
Tadam! To moje propozycje ;)
OdpowiedzUsuń1. MLECZKO KOKOSOWE
Szukając alternatywy dla tradycyjnego mleka, na które moje dziecko jest uczulone za radą pediatry przygotowałam mleczko kokosowe. Pycha!
Składniki:
1 szklanka wiórków kokosowych,
2 szklanki gorącej wody.
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe przesypać do miski, zalać 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnego dnia otrzymaną masę rozdrobnić blenderem i za pomocą gazy wycisnąć otrzymane mleczko. Następnie wiórki zalać ponownie gorącą wodą (0,5 szklanki), rozdrobnić jeszcze raz i ponownie wycisnąć przez gazę. Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce przez około 3 dni w lodówce. Po około 1 godzinie mleczko się rozwarstwia, ale wystarczy wstrząsnąć butelką.
2. SMAŻONE JABŁKA Z RUMEM I KOKOSEM
Jako dziecko marzyłam by zostać piratem. Pływać po szerokich wodach i popijać rum z beczki ;) dlatego też uwielbiam tak smażone jabłka!
Składniki:
2 jabłka,
1/3 szklanki wody,
1/3 szklanki mleka 2%,
3 kopiaste łyżki mąki,
1 jajko,
1 łyżeczka cynamonu,
4 łyżki wiórków kokosowych,
1 kieliszek rumu,
sok z cytryny,
szczypta soli,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Umyte jabłka obrać ze skórki i pokroić w plastry (około 1 centymetra). Usunąć z nich gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Do miseczki wbić jajko, dodać wodę i mleko i wymieszać. Następnie do otrzymanej masy dodać sól cynamon i dodawać stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Gdy wszystko ładnie się połączy (ważne by w cieście nie było grudek) dodać rum i kokos i ponownie wymieszać. Krążki jabłka zanurzać w cieście, pozwalając nadmiarowi ciasta spłynąć z powrotem do miseczki i smażyć na złoty kolor na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.
3. Razowe naleśniki
Nie za bardzo wiedząc co zrobić z zakupioną mąką razową - postawiłam na naleśniki. Dla mnie bomba! I to wcale, a wcale nie kaloryczna!
Składniki:
1 szklanka mąki razowej,
1 szklanka mleka 0,5%,
0,5 szklanki wody mineralnej,
1 jajko,
1,5 łyżki oliwy z oliwek,
szczypta soli,
kilka kropel oliwy do posmarowania patelni,
ulubiony dodatek - marmolada, dżem, owoce.
Przygotowanie:
Jajko wbić do suchej miski, zalać wodą i mlekiem - wymieszać (np. za pomocą miksera). Dodać szczyptę soli i po trochę mąkę razową, tak by można było wszystko gładko wymieszać. Na sam koniec dodać oliwę z oliwek. Rozgrzać patelnię i przed pierwszym smażeniem posmarować ją oliwą. Nalewać porcje ciasta i smażyć aż się lekko zarumieni z obu stron. Zdejmować z patelni i układać w nagrzanym piekarniku (by były ciepłe) przekładając je pergaminem. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie konfitura z owoców leśnych.
4. Klasyczne jabłka w cieście
Składniki:
2 duże jabłka,
1 jajko,
3 kopiaste łyżki mąki pszennej,
szczypta soli
1/4 szklanki mleka 2%,
1/2 szklanki wody,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżka soku z pomarańczy,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
1. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki (około 1 cm). 2. W misce wymieszać jajko z mlekiem i wodą. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Do gotowej masy dodać szczyptę soli, sok z pomarańczy i cynamon. Ponownie wymieszać. 3. Krążki jabłka zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu jabłka można położyć na kuchennym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.
Pozdrawiam,
Monika Czapiewska.
Przepisy i zdjęcia wysłałam mailem.
Koktail jedno posiłkowy :)
OdpowiedzUsuńJem (piję) gdy nie mam ochoty na jedzienie albo jestem na diecie. Zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze, jest sycący (można powiedzieć że nawet zapychający)a jego dokładny skład zależy od naszych upodobań czyli należy do dań które w zalezności od nastroju czy chęci można dowolnie miksować.
Ja preferuje:
- 1/2 banana (lub inne owoce lub warzywa wg uznania np awokado, śliwka suszona, mango, nawet pomidor się nada)
- 1-1,5 szkl maślanki (może być kefir lub mleko, ja wolę maślankę bo jest chuda!!! wybieram tą bez mleka w proszku !!!)
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki otrębów (ilość łyżek można zmniejszyć lub zwiększyć wedle uznania)
zmiksować BLENDEREM (!!!) :)
GOTOWE !!!
Wersja na letnie upały: dodać kostki lodu przed lub po zmiksowaniu :)
SMACZNEGO ŻYCZĘ !!!
Koktail jedno posiłkowy :)
OdpowiedzUsuńJem (piję) gdy nie mam ochoty na jedzienie albo jestem na diecie. Zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze, jest sycący (można powiedzieć że nawet zapychający)a jego dokładny skład zależy od naszych upodobań czyli należy do dań które w zalezności od nastroju czy chęci można dowolnie miksować.
Ja preferuje:
- 1/2 banana (lub inne owoce lub warzywa wg uznania np awokado, śliwka suszona, mango, nawet pomidor się nada)
- 1-1,5 szkl maślanki (może być kefir lub mleko, ja wolę maślankę bo jest chuda!!! wybieram tą bez mleka w proszku !!!)
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki otrębów (ilość łyżek można zmniejszyć lub zwiększyć wedle uznania)
zmiksować BLENDEREM (!!!) :)
GOTOWE !!!
Wersja na letnie upały: dodać kostki lodu przed lub po zmiksowaniu :)
SMACZNEGO ŻYCZĘ !!!
Ja nie mam blendera, więc trudno podesłać zdjęcie, czy nawet przepis na coś, czego de facto nigdy nie robiłam :(
OdpowiedzUsuńwysłany,mam nadzieję że doszedł :)
OdpowiedzUsuńkoktajl kolorowo-owocowo
SKŁADNIKI
serek homogenizowany waniliowy(lub zwykły serek czy jogurt dosłodzony cukrem waniliowym)
truskawki
kiwi
banan
brzoskwinie w syropie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Osobno zmiksować truskawki oraz odsączone brzoskwinie.
Banan zmiksować razem z kiwi.
Zmiksowane owoce można również dosłodzić do smaku.
Owoce i serek układać warstwami w szklankach lub pucharkach (po 2 łyżki z każdej masy)
Jako dwie warstwy użyć serka homogenizowanego.
Schłodzić w lodówce.
CZAS PRZYGOTOWANIA
15 min
ILOŚĆ PORCJI
8
justynkathebest@gmail.com
wysłany,mam nadzieję że doszedł:)
OdpowiedzUsuńkoktajl kolorowo-owocowo
SKŁADNIKI
serek homogenizowany waniliowy(lub zwykły serek czy jogurt dosłodzony cukrem waniliowym)
truskawki
kiwi
banan
brzoskwinie w syropie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Osobno zmiksować truskawki oraz odsączone brzoskwinie.
Banan zmiksować razem z kiwi.
Zmiksowane owoce można również dosłodzić do smaku.
Owoce i serek układać warstwami w szklankach lub pucharkach (po 2 łyżki z każdej masy)
Jako dwie warstwy użyć serka homogenizowanego.
Schłodzić w lodówce.
CZAS PRZYGOTOWANIA
15 min
ILE PORCJI?
8
Pomyślę nad przepisem... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sol
ja nie mam blendera i nie wyśle przepisu
OdpowiedzUsuńCzekoladowa beza z owocami sezonowymi.
OdpowiedzUsuńSkładniki
6 białek, 300 g drobnego cukru, 50g czekolady gorzkiej, 3 łyżki kakao, 1 łyżka octu, 0,5l śmietany kremówki, 1 kg owoców, kilka listków mięty
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Białka ubijamy na sztywną pianę, cukier dodajemy po łyżce i ubijamy jeszcze przez 2-3 minuty. dodajemy kakao, ocet i pokruszoną czekoladę. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o śr 23 cm. Wykładamy masę i wkładamy do piekarnika od razu zmniejszając temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 75 minut i zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Połowę owoców rozdrabniamy w blenderze tak aby powstał gęsty mus. śmietanę ubijamy na sztywno. Na bezę wykładamy mus z owoców, bitą śmietanę, i posypujemy resztą owoców, ozdabiamy listkami mięty.
Do śmietany opcjonalnie można dodać trochę cukru, ja nie dodaję, ponieważ słodycz nadają owoce.
Czekoladowa beza z owocami sezonowymi.
OdpowiedzUsuńSkładniki
6 białek, 300 g drobnego cukru, 50g czekolady gorzkiej, 3 łyżki kakao, 1 łyżka octu, 0,5l śmietany kremówki, 1 kg owoców, kilka listków mięty
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Białka ubijamy na sztywną pianę, cukier dodajemy po łyżce i ubijamy jeszcze przez 2-3 minuty. dodajemy kakao, ocet i pokruszoną czekoladę. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o śr 23 cm. Wykładamy masę i wkładamy do piekarnika od razu zmniejszając temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 75 minut i zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Połowę owoców rozdrabniamy w blenderze tak aby powstał gęsty mus. śmietanę ubijamy na sztywno. Na bezę wykładamy mus z owoców, bitą śmietanę, i posypujemy resztą owoców, ozdabiamy listkami mięty.
Do śmietany opcjonalnie można dodać trochę cukru, ja nie dodaję, ponieważ słodycz nadają owoce.
1. Lody jogurtowo - truskawkowe
OdpowiedzUsuńSkładniki:
250 g truskawek
150 g śmietany kremówki 30%
10 łyżek cukru
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
Truskawki umyć i oczyścić, włożyć do pojemnika blendera, dodać cukier i całość dobrze zmiksować na gładką masę. Tak przygotowane truskawki przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny i wymieszać.
W drugiej misce należy ubić śmietankę kremówkę na sztywno. Ubitą śmietanę dodać do truskawek i delikatnie wmieszać w masę.
Całość wlać do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie ze wskazówkami producenta zawartymi w instrukcji obsługi.
2. Szybki torcik z owocami
Składniki:
350 g mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
1/4 łyżeczki soli,
150 g miękkiego masła,
220 g cukru,
2 jajka,
1 żółtko,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
165 ml mleka
Krem :
350 g mascarpone,
175 g śmietanki kremówki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
skórka starta z cytryny
owoce : truskawki, maliny, borówki i czereśnie
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Tortownicę o średnicy 18 cm należy wysmarować masłem i wysypać mąką.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz sól - wszystko należy dobrze wymieszać.
W drugiej misce ucieramy masło z cukrem - do czasu, aż masa będzie lekka i puszysta. Następnie dodajemy jajka oraz ekstrakt waniliowy i całość dobrze miksujemy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy na zmianę po kilka łyżek mąki dobrze miksując i dolewając mleko, kończymy miksowanie po dorzuceniu ostatniej porcji mąki.
Całość dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok. 35 minut - do tzw. suchego patyczka. Druga część czeka na swoją kolej, chyba że mamy dwie tortownicę.
Upieczone ciasto wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Kilka minut należy odczekać, aż tortownica przestygnie oczyszczamy ją i ponownie smarujemy masłem, wysypujemy mąką. Wykładamy drugą część ciasta i pieczemy 35 minut.
Do miski wkładamy mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Całość należy zmiksować do uzyskania puszystego, gęstego kremu. Na koniec zetrzeć skórkę z cytryny i dobrze wymieszać.
Układamy ciasto na paterze, wykładamy część kremu i układamy owoce - wybór należy do was jakie, u mnie były połówki truskawek, maliny i borówki. Delikatnie nakładamy drugie ciasto, lekko dociskając. Nakładamy drugą część kremu i dekorujemy całość owocami.
4. Eton mess z truskawkami
OdpowiedzUsuńSkładniki:
330 g śmietanki kremówki,
kilka / kilkanaście sztuk małych bezików,
500 g truskawek,
2 czubate łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru,
ew. skórka z cytryny, świeży imbir*
Truskawki umyć i osuszyć, wybrać kilka ładnych sztuk do dekoracji i odłożyć na bok.
Kroję na mniejsze kawałki i zasypuję je łyżeczką cukru, żeby puściły sok.
W misce ubijam dobrze schłodzoną śmietankę z dwoma łyżkami cukru pudru.
*Na tym etapie możemy dodać do śmietanki np. skórkę startą z cytryny bądź starty świeży imbir - ilość zależy od naszych upodobań. Taki dodatek sprawi, że deser będzie bardziej odświeżający.
Następnie należy pokruszyć beziki na mniejsze kawałki - oczywiście też kilka malutkich możemy zostawić do dekoracji. Beziki zawsze robię w domu - jak widzicie na zdjęciach - kilka udekorowałam czerwonym barwnikiem.
Całość - truskawki, beziki i śmietanę - można od razu ze sobą wymieszać, aczkolwiek ja wolałam ułożyć warstwami, żeby deser wyglądał bardziej estetycznie ;) Nakładałam truskawki z bezikami, które przykrywałam śmietaną.
Całość udekorowałam bezikami i truskawkami.
5. Wiosenne racuszki
Składniki:
120 g mąki pszennej,
1 jajko,
3 g drożdży instant,
95 g mleka,
45 g cukinii (starta na tarce o drobnych oczkach, posolona i odsączona na sitku),
1 mały ząbek czosnku,
kilka listków bazylii,
30 g startego sera mozzarella,
papryczka ostra - ilość według upodobań,
1/4 łyżeczki soli,
oregano,
pieprz
Z mąki, mleka, jajka i drożdży wyrobić trzepaczką, lub mikserem gładkie ciasto. Następnie dodać cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, drobno pokrojoną ostrą papryczkę, mozzarellę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godziny - półtorej). Wyrośnięte ciasto należy nabierać łyżką i smażyć na średnio rozgrzanym oleju.
Racuszki smażę w małym rondelku w kilku centymetrach oleju, wolę kiedy mają formę małych pączuszków.
Do racuszków zrobiłam szybki sos jogurtowo - śmietanowy.
3 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżki śmietany,
1 łyżeczka pesto,
posiekana bazylia i natka pietruszki,
sól, pieprz
Wszystkie składniki wymieszałam w miseczce i doprawiłam do smaku.
6. Słodkie bułeczki z jabłkiem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
500 g mąki,
2 jajka,
opakowanie drożdży instant,
szczypta soli,
100 g cukru,
65 g roztopionego masła,
190 g mleka
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto - ręcznie, albo przy pomocy miksera. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką - u mnie zajmuje to mniej więcej półtorej godziny.
Farsz:
1 duże lub 2 małe jabłka,
szczypta cynamonu,
4 łyżeczki cukru,
6 łyżek śmietanki kremówki 30%,
5 łyżeczek płatków migdałowych,
ew. garstka rodzynek
1 jajko,
2 łyżki mleka
Jabłka pokroić na małe kawałki, dodać resztę składników, wszystko dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto należy odgazować i podzielić całość na 12 części (po mniej więcej 80 g). Z ciasta w dłoni uformować placuszki, ułożyć w nich farsz i zlepić jak pierogi, następnie uformować w bułeczkę.
Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu - zajmuje to mniej więcej 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy 25 minut, studzimy na kratce.
7. Cytrynowe racuszki z malinowo różanym sosem!
Składniki:
160 g mąki,
szczypta soli,
3 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka drożdży instant,
100 g ciepłego mleka,
1 jajko,
skórka starta z połowy cytryny
Suche składniki wymieszać w misce. Dodać jajko i mleko i dobrze wymieszać trzepaczką, lub mikserem do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec wmieszać skórkę z cytryny.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - u mnie zajęło to mniej więcej 60 minut.
Ciasto nabierać łyżką i smażyć na średnio rozgrzanym oleju.
Racuszki wystarczy oprószyć cukrem pudrem, natomiast ja wzbogaciłam je malinami.
3 garści mrożonych malin,
łyżeczka soku z cytryny,
2 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki syropu z płatków róży,
skórka starta z cytryny
Maliny wrzucamy do garnuszka, dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu kilka minut następnie dodając syrop z płatków róży i startą skórkę cytrynową! Od was zależy czy chcecie mieć kawałeczki malin, czy gładki sosik (wystarczy przecedzić przez sitko).
Wybrałam pierwszą opcję. Kiedy sos zgęstniał polałam nim racuszki.
Wegetariański pasztet z białej fasoli
OdpowiedzUsuń- SKŁADNIKI:
2 szkl białej fasoli namoczonej przez noc w wodzie
2 duże cebule
1 jabłko
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
100 ml oleju
2 łyżek zmielonych płatków owsianych
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę namoczyć, opłukać i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości. Cebulę i jabłko obrać i pokroić, zeszklić na patelni. następnie zblęderować z fasolą, majerankiem, tymiankiem, gałką muszkatołową, czosnkiem, olejem oraz zmielonymi płatami owsianymi (+do smaku pieprz i sól). Blaszkę smarujemy tłuszczem, nakładamy całość i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 40 minut. W połowie pieczenia przykrywamy wierzch folią aluminiową, aby pasztet się nie spiekł.
1.jpg2.jpg
Lody bananowo-orzechowe- letni deser - SKŁADNIKI:
4 banany
150 ml maślanki
6 łyżek tartych orzechów
2 łyżki miodu
2 łyżki syropu klonowego
Przy podaniu (ilość zależy od naszych upodobań):
truskawki, syrop klonowy, tarte orzechy
PRZYGOTOWANIE:
W blenderze miksujemy obrane i pokrojone banany z maślanką. Dodajemy miód, orzechy oraz syrop klonowy, ponownie mieszamy. Nakładamy do pojemnika na lody i wkładamy do zamrażalnika na jedną noc (tyle u mnie trwało zanim zamarzły). Podajemy w miseczce i każdą porcję dodatkowo polewamy syropem klonowy, posypujemy orzechami i układamy truskawki. Prosty przepis, a bardzo smaczny.
16.jpg
Zupa krem szparagowa
- SKŁADNIKI:
pół kilo szparagów
szczypta soli i pieprzy
1-2 łyżki śmietany
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
groszek ptysiowy
szczypta koperku
Wrzucamy szparagi do osolonej wody i gotujemy możliwie najkrócej, ale pilnując by były miękkie. Blenderujemy na gładką masę, doprawiamy pieprzem, koperkiem i gałką. Rozrabiamy w szklance dwie łyżki śmietany z dwiema łyżkami śmietany. Dodajemy do wywaru i mieszamy. Nalewamy do miseczek, podajemy z groszkiem ptysiowym. Wskazówka: jeśli masz możliwość wykorzystaj jako bazę bulion mięsny.
zupa.jpg(niestety nie mogłam znaleźć zdjęcia na dysku, a konkretnie brakło mi cierpliwości więc wrzuciłam takie tymczasowe z portalu na którym piszę, jak będzie potrzeba poszukam jeszcze ;))
SKŁADNIKI:
bulion warzywny lub kostka
1 mała marchew
1 por
1 pietruszka
1 ziemniak
1 listek laurowy
1 łyżka majeranku
1 cebula10.jpg
Zupa krem porowa - PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni. Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia, dodajemy listek laurowy i gotujemy w nim ziemniaka, po 15 minutach dodajemy pokrojonego pora, marchew, cebulę, pietruszkę. Po ok. 15 minutach czyli jak wszystko będzie miękki zdejmujemy z ognia, doprawiamy majerankiem i ew. pieprzem. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładką masę.
Dominika
threerings@vp.pl
Wegetariański pasztet z białej fasoli
OdpowiedzUsuń- SKŁADNIKI:
2 szkl białej fasoli namoczonej przez noc w wodzie
2 duże cebule
1 jabłko
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
100 ml oleju
2 łyżek zmielonych płatków owsianych
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę namoczyć, opłukać i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości. Cebulę i jabłko obrać i pokroić, zeszklić na patelni. następnie zblęderować z fasolą, majerankiem, tymiankiem, gałką muszkatołową, czosnkiem, olejem oraz zmielonymi płatami owsianymi (+do smaku pieprz i sól). Blaszkę smarujemy tłuszczem, nakładamy całość i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 40 minut. W połowie pieczenia przykrywamy wierzch folią aluminiową, aby pasztet się nie spiekł.
1.jpg2.jpg
Lody bananowo-orzechowe- letni deser - SKŁADNIKI:
4 banany
150 ml maślanki
6 łyżek tartych orzechów
2 łyżki miodu
2 łyżki syropu klonowego
Przy podaniu (ilość zależy od naszych upodobań):
truskawki, syrop klonowy, tarte orzechy
PRZYGOTOWANIE:
W blenderze miksujemy obrane i pokrojone banany z maślanką. Dodajemy miód, orzechy oraz syrop klonowy, ponownie mieszamy. Nakładamy do pojemnika na lody i wkładamy do zamrażalnika na jedną noc (tyle u mnie trwało zanim zamarzły). Podajemy w miseczce i każdą porcję dodatkowo polewamy syropem klonowy, posypujemy orzechami i układamy truskawki. Prosty przepis, a bardzo smaczny.
16.jpg
Zupa krem szparagowa
- SKŁADNIKI:
pół kilo szparagów
szczypta soli i pieprzy
1-2 łyżki śmietany
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
groszek ptysiowy
szczypta koperku
Wrzucamy szparagi do osolonej wody i gotujemy możliwie najkrócej, ale pilnując by były miękkie. Blenderujemy na gładką masę, doprawiamy pieprzem, koperkiem i gałką. Rozrabiamy w szklance dwie łyżki śmietany z dwiema łyżkami śmietany. Dodajemy do wywaru i mieszamy. Nalewamy do miseczek, podajemy z groszkiem ptysiowym. Wskazówka: jeśli masz możliwość wykorzystaj jako bazę bulion mięsny.
zupa.jpg(niestety nie mogłam znaleźć zdjęcia na dysku, a konkretnie brakło mi cierpliwości więc wrzuciłam takie tymczasowe z portalu na którym piszę, jak będzie potrzeba poszukam jeszcze ;))
SKŁADNIKI:
bulion warzywny lub kostka
1 mała marchew
1 por
1 pietruszka
1 ziemniak
1 listek laurowy
1 łyżka majeranku
1 cebula10.jpg
Zupa krem porowa - PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni. Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia, dodajemy listek laurowy i gotujemy w nim ziemniaka, po 15 minutach dodajemy pokrojonego pora, marchew, cebulę, pietruszkę. Po ok. 15 minutach czyli jak wszystko będzie miękki zdejmujemy z ognia, doprawiamy majerankiem i ew. pieprzem. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładką masę.
Dominika
threerings@vp.pl
Puree marchewkowe 2 - SKŁADNIKI:
OdpowiedzUsuń5-6 ziemniaków
3 średnie marchwie
3 listki świeżej bazyli
garść kiełków
3 łyżki margaryny
1 łyżka mleka
1 łyżka przypraw do ziemniaków
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
Puree marchewkowe 2 - PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy do miękkości ziemniaki oraz marchew wraz z listkiem laurowym. Przekładamy do blendera. Dodajemy margarynę, mleko, pokrojone ząbki czosnku, mleko, majeranek, przyprawę do ziemniaków, listki bazylii i miksujemy do uzyskania gęstej, lepkiej masy. Wykładamy na talerz łyżką i posypujemy gęsto kiełkami. Szybko, bardzo warzywnie i zdrowo :)
5.jpg
Krem rzodkiewkowy - SKŁADNIKI:
2 wiązki rzodkiewek
50 gram pora
mały garnek bulionu warzywnego
liść laurowy
pieprz
2 łyżki śmietany12.jpg
Krem rzodkiewkowy - PRZYGOTOWANIE:
Z jednej rzodkiewki wycinamy 2 plastry (na mysie uszy) i wykorzystujemy razem z drugą do dekoracji. Rzodkiewki myjemy dokładnie w zimnej wodzie, obcinamy liście i ogonek. Por kroimy w plastry. Zagotowujemy bulion lub korzystamy z kostki. Do garnka wrzucamy warzywa i 10 dokładnie umytych liści rzodkiewki. Gotujemy 10 minut. Miksujemy całość na gładką masę. Doprawiamy pieprzem. Zagęszczamy śmietaną.
Zupa krem z ziemniaków - SKŁADNIKI:
10 średnik ziemniaków
3 l bulionu rosołowego
2 parówki
200 gram kiełbasy
2 cebule białe
1 łyżka masła
250 ml śmietany
sól i pieprz
tymianek
5.jpg
Zupa krem z ziemniaków 3 - PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki dokładnie obieramy, myjemy, przekrajmy w pół i zagotowujemy na miękko razem z cebulą. Ziemniaki i cebulę wyjmujemy i wkładamy do blendera. Miksujemy z łyżką masła i śmietaną. Dodajemy 2 łyżki do zupy buliony i ponownie miksujemy. Jeśli wszystkie ziemniaki się nie zmieszczą robimy to na dwa razy. Masę ziemniaczaną przelewamy do garna z bulionem, dodajemy tymianek oraz pieprz i sól do smaku. Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia. Podajemy ciepłe. Zupa szybko gęstnieje, więc jeśli odłożymy ją na drugi dzień, warto dodać trochę wody przed podgrzaniem.
Pasta mięsna mojej mamy - SKŁADNIKI:
1 kg mięsa ugotowanego do miękkości (np. wcześniej robiłyśmy zupę)
1 cebula
1 marchew
2 jajka
2 ugotowane ziemniaki
szczypta pieprzu15.jpg
Pasta mięsna mojej mamy - PRZYGOTOWANIE:
Mięso kroimy w mniejsze części. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy. Marchew i cebulę myjemy, obieramy, a następnie kroimy. Wcześniej ugotowane ziemniaki kroimy na cztery części każdy. Wszystko wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Następnie doprawiamy pieprzem (ewentualnie solą) i mieszamy dokładnie. Podajemy na kanapce z roszpunką.
Marchewkowa pachnąca cytryną i imbirem - SKŁADNIKI:
400 gram marchwi
1,5 l bulionu warzywnego
2 cm świeżego imbiru
1 cytryna
1/4 pora
0,5 łyżeczki chili
1 cebula
sól do smaku
ew. groszek
dekoracja:
łyżka jogurtu
kiełki brokuła4.jpg
Marchewkowa pachnąca cytryną i imbirem - PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, posypujemy pieprzem i podsmażamy na patelni. Marchew dokładnie obieramy i kroimy w kostkę, dokładamy na patelnie. To samo robimy z porem. Wykorzystujemy bulion warzywny lub przygotowujemy z kostki. Zalewamy zawartość patelni bulionem (najpierw połową) i wraz z wyparowywaniem stopniowo uzupełniamy. Jak warzywa zmiękną wkładamy je do blendera, dodajemy sok i skórkę z połowy cytryny. Dodajemy starty, świeży imbir. Blenderujemy na gładka masę. Przelewamy do garnka, doprawiamy do smaku chili i solą. Ew. dodajemy groszek.
Dekorujemy łyzką jogurtu, posypujemy kiełkami.
Dominika
mail: threerings@vp.pl
Moja ulubiona KAWA MROŻONA i przepis który wali wszystkie inne na łopatki
OdpowiedzUsuńSkładniki na 2 porcj3:
-1 Łyżeczka kawy rozpuszczalnej(najlepiej drobniutkiej jak nescafe creme) jeżeli ktoś lubi mocniejszą można więcej wsypać
-dwie Gałki lotów śmietankowych
-cztery kostki lodu (najlepiej kupny, dłużej się trzyma)
-łyżeczka/dwie cukru
-pół szklanki mleka schłodzonego mleka
-dla chętnych świeże mleczko kokosowe lub odrobina świeżej wanilii
Sposób przyrządzenia
1. Wsyp lód w kostkach do Bendera i rozdrobnij
2. Do lodu wsyp kawę, cukier, następnie gałki lodów i wlej mleko i zmiksuj aż wszystko ładnie się połączy.
3. Teraz można dodać dodatki smakowe.
4. Na koniec wlej kawę do ozdobnych szklanek, poczekaj 2 minuty aż się ładnie rozwarstwi i podaj gościom lub delektuj się sama.
D.SILAKOWSKA@WP.PL
Moja propozycja to niesamowicie czekoladowa i kremowa czekolada - banalnie prosta i zdrowa
OdpowiedzUsuńPrzepis jest niezwykle prosty, wystarczy wrzucic do blendera namoczone wczesniej przez noc skladniki takie jak: garsc daktyli, orzechy (ja wrzucilam parę wloskich i laskowych ale moga byc kazde, czyli takie jakie najbardziej kochacie), migdaly (ale niekoniecznie jesli za nimi nie przepadacie) i 2-3 lyzki kakao (ja dodalam surowe kakao). Proporcje sa rowniez wg uznania, ale dominuja oczywiscie daktyle ktore nadaja niesamowitej kremowosci i slodyczy. Nasza czekolada moze byc zmiksowana maksymalnie na gladki krem, w mojej wersji sa drobinki orzechow - ja tak lubie:)
PYCHA, mi smakuje lepiej niz nutella i jest mega zdrowa! Jesli lubicie smak kokosowy warto dodac troche wiorkow kokosowych:)
Smacznego zycze:)
magdalena.zajac@gmail.com
Pierwszym przepisem, który odrazu przyszedł mi do głowy z użyciem blendera jest moje ulubione ciasto z CAŁYCH pomarańczy.
OdpowiedzUsuńSkładniki :
3 całe pomarańcze
7 jajek
200 g cukru
350 g migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ krem i ozodby do dekoracji np. pokrojone pomarańcze
Pomarańcze myjemy i gotujemy w wodzie około jednej godziny.
Po ostygnięciu miksujemy je blenderem marki Bosh.
Białka ubijamy z połową cukru, podobnie robimy z żóltkami.
Migdały miksujemy aż otrzymamy konsystencję piasku.
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wylewamy do blachy, pieczemy w 180*C około 60 minut.
Po ostygnięciu dekorujemy wedle uznania ;)
Smacznego ;)
ania_1212@ymail.com
Risotto cytrynowe w porze
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
300 gram ryżu
1 por
1 cytryna
4 prawdziwki
4 łyżki masła
Bulion:
1 kostka rosołowa
1 l. wody
20.jpg
Risotto cytrynowe w porze - PRZYGOTOWANIE:
Na początku zagotowuję litr wody z kostką rosołową (lub korzystam z posiadanego bulionu). Por kroję w plastry i podsmażam. Gdy staje się miękki połowę odkładam na talerz, a pozostałą część zalewa 2 szkl bulionu. Gotuję aż por zacznie się rozpadać. Cały por ( w tym ten odłożony) przekładam do blendera. Dodaję połowę cytryny pokrojonej w plastry. Blenderuję. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję ryż i smażę 2 minuty. Zalewam porem, dodaję sok z połowy cytryny. Stopniowo dodaję bulion tak by ryż cały czas chłonął wodę. Gdy go zabraknie, korzystam z wrzątku. Na patelni podrumienia pokrojone grzyby. Nakładam ryż na talerz, posypuję grzybami i starym żółtym serem. Porcja na 4-5 osób.
Dominika Róg
threerings@vp.pl
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJagodowa dama
OdpowiedzUsuńSkładniki na 8 porcji:
• 1 galaretka wieloowocowa – niebieska,
• 1 galaretka cytrynowa,
• 0,5 l jagód,
• 250 ml śmietany kremówki,
• 1 opakowanie śnieżki,
• 1 serek homogenizowany waniliowy,
• cukier.
Przygotowanie:
Osiem foremek o pojemności około 200 ml wykładamy folią. Galaretkę wieloowocową przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy ją do przestygnięcia. Do foremek wsypujemy jagody (aby zakryły dno). Następnie zalewamy je przestygniętą galaretką i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż stężeje.
Kiedy galaretka będzie gotowa przyrządzamy masę śmietanową. Na początku rozpuszczamy galaretkę cytrynową w ¾ szklanki wody. Odstawiamy ją w chłodne miejsce, aby zgęstniała. Kremówkę ubijamy razem ze śnieżką na sztywna pianę. Dodajemy do tego serek homogenizowany i ciągle ubijamy. Na koniec dodajemy gęstniejącą galaretkę i mieszamy całość. Masę śmietanową przelewamy do foremek z galaretką i dekorujemy na wierzchu jagodami. Wstawiamy ponownie do lodówki, aby masa stężała.
Gotowy deser przekładamy na talerzyk i przygotowujemy mus jagodowy. Resztę jagód miksujemy z dodatkiem cukru (wedle uznania). Całość dekorujemy musem oraz innymi dodatkami.
m.imiolek1989@interia.pl
"Bajeczny przysmak"
OdpowiedzUsuńNawet zwykłe danie można zamienić w bajeczny przysmak pełen witamin- ogranicza nas tylko kreatywność! :) Oto przepis na pyszne i zdrowe kotlety warzywne podane z purée z młodej marchewki i ziemniaczków!
Składniki na kotlety warzywne:
-100g pęczaku
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół czerwonej papryki
- 200g cukini
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- świeża natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pęczak ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i wystudzić. Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno poszatkować i podsmażyć na oliwie. Połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę. Formować kotlety, obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor.
Składniki na purée:
- 250g młodej marchewki
- 250g młodych ziemniaków
- mielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- masło
- 3 łyżki gęstej śmietany 12%
Wykonanie:
Marchewkę pokroić w drobną kostkę i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. W osobnym garnku ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Warzywa odcedzić i utłuc razem z masłem, śmietaną i przyprawami na jednolitą masę.
Bajeczne podanie:
Kotlet i purée ułożyć na talerzu i udekorować na wzór bajkowych postaci za pomocą sera żółtego, rzodkiewki, czarnych oliwek i czerwonej papryki.
Zachwyt dziecka murowany! :)
adres e-mail: kataszyna@gmail.com
ZUPA POMIDOROWA z PESTO i KOZIM SEREM
OdpowiedzUsuńSkładniki na 4 porcje:
Zupa:
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
800g krojonych pomidorów (bez skórki)
100ml bulionu warzywnego
sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
Pesto:
3 gałązki bazylii
łyżeczka natki pietruszki
ząbek czosnku
3 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki startego parmezanu
5 łyżek oliwy z oliwek
Na wierzch:
100g koziego sera
Bazylię i pietruszkę umyć, oberwać łodyżki i pokroić same listki. Wrzucić do miski blendera wraz z posiekanym czosnkiem, uprażonymi orzechami włoskimi, parmezanem i oliwą. Składniki zmiksować na ziarnistą masę i posolić.
Cebule i czosnek posiekać drobno i zeszklić na oliwie. Dodać krojone pomidory i bulion. Gotować około 10 minut. Zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Zupę wlać do ogrzanych szklanek, na wierzch położyć pesto i pokruszony kozi ser.